www.engineering-norge.com
Tsubaki Kabelschlepp

KABELSCHLEPP presenterer en spesiell kabelbærende kjetting for ATEX-applikasjoner

En løsning for kabel- og slangestyring trengtes for et automatisert system for borestanghåndtering på en Bauer-borerigg for dypboring. I tillegg til ytelser og samsvar med ATEX-normene var det også viktig å sikre lang levetid og driftstid. Samtlige krav oppfylles nå av en KABELSCHLEPP-trekkjetting med hybridenergi.

KABELSCHLEPP presenterer en spesiell kabelbærende kjetting for ATEX-applikasjoner
Elektrostatiske utladinger er et stort problem, særlig for konstruksjon og gruvedrift, samt i foredlings- og kjemiindustrien. Bevegelse og friksjon skaper en statisk lading, og den uunngåelige utladingen vil ha svært alvorlige følger i olje- og gassproduksjonen. Bauer Maschinen er fullt klar over dette. Det stilles store krav til forebygging av eksplosjon ved utviklingen av maskiner og utstyr for dypboring. Firmaet tilhører Bauer-Gruppe, som er et internasjonalt konstruksjons- og ingeniørkonsern basert i Schrobenhausen. Bauer er leder innen vanskelig gravearbeid, fundamentering og høytrykksinjeksjon for grunnforbedring og i utvikling og produksjon av egnet maskinutstyr for disse dynamiske markedene.

Sikker dypboring

Den nye generasjonen av dypboreriggene TBA 200 og 300 er utarbeidet med hovedvekt på olje- og gassboring, men inkluderer også fremtidsorientert jordvarmeteknologi. For sistnevnte kan en lading på 300 tonn senkes til dybder på 5 000 meter (16 000 fot). I sammenligning er gjennomsnittlig boredybde i Nordsjøen 93 meter. Den er 725 meter på sitt dypeste.

En helautomatisert manipulator fører stengene rett fra (horisontal) lagring og inn i boreaksen og drevet. Arbeidsstokkens inngrep er derfor begrenset til overvåking. Farene forbundet med dette arbeidet er eliminert, og kranførernes vanskelige og farlige arbeid over toppdrevet er gjort overflødig.

De påkrevde elektriske og hydrauliske tilførslene til masten på TBA 300 styres av en vertikalt festet KABELSCHLEPP-trekkjetting av typen MC 1300. Den tidligere anvendte løsningen som bestod i å kombinere slange og kabel i festongsekker trengte utskiftning til raske bevegelser i drift og håndtering av de forskjellige ledningene. MC 1300-kjettingen ble valgt som innvendig høyde på 87 mm og den tilpassede rombredden på 650 mm.

»Vi har nå god organisering og separasjon av hallkabel og slange», forklarer Dreier, design- og utviklingsingeniør i Bauer.

Sammenføyning og vedlikehold av delene er lettere og raskere. Kjettingen tåler uten vanskelighet ønsket driftshastighet på 1 m/s. I henhold til Dreier gir dette allerede økt verdi til denne typen drift, da den er beregnet på forflytninger på opp til 5 m/s.

Pålitelig i alle tilfeller

Den flerfunksjonelle kjettingen er beregnet på utendørs bruk i forskjellige miljøer, fra Østens ørkenklima til den permanente tælen i Alaska, og tåler vanskelige forhold på konstruksjonsstedene. De stive lenkene gjør den ytterst robust, og den er utstyrt med et innelukket stoppesystem som tåler smuss. Denne stabiliteten oppnås gjennom kombinasjonen av GRP-sidebånd og krysstag av aluminium, og gir god konduktivitet for å
unngå for sterk statisk lading.

ATEX-direktivet påbyr at alle komponenter skal ha kontrollert utlading. For å følge direktivets bestemmelser er kjettingbåndet laget av et spesielt ledende materiale. Dette er av avgjørende betydning for ATEX-applikasjoner.

»Hvis en kabelkjetting er laget av et materiale som ikke muliggjør kontrollert utlading, er resultatet gnister, for eksempel ved ren berøring av en stålkabel. I sterkt eksplosive miljøer kan dette føre til alvorlige ulykker og må absolutt unngås,» forklarer Dreier.

Det spesielle materialet som er brukt her, har de ønskede egenskapene og beholder samtidig slitasjemotstand og stabilitet. Dette er spesielt viktig for TBA 300, med mer kabel som skal håndteres, og større diametre. Resultat er sterkere belastninger på kjettingen og separatorene. I tillegg til økt
torsjonsstivhet og konduktivitet reduseres gnidningen av egenskapene til krysstagene av aluminium. Selv om kablene har riktig avskjerming og moderne plast slites mindre, er aluminiumet mye mer effektivt for tung kabel.

I tillegg omfatter KABELSCHLEPPs forskjellige stag- og hyllesystemer også hullstag (LG-type). De beskytter kabler og slanger, og har samme fordeler som andre krysstag når det gjelder konduktivitet og stabilitet. Men i vertikale bruksmåter har de tilleggsfordelen av å kontrollere moment. Hullstagmønsteret er beregnet på å passe til kabelens og slangens ytre diameter, og gnisning eller vridning er umulig. Ved å holde mediene i radiusens midtlinje unngår du lengdevariasjoner og dermed bevegelse og slitasje. Hengende kabler og slanger har tendens til å trekke seg lenger ut, og må fra tid til annen justeres. Tilpasset strekkavlastning i begge ender med kabel- og slangeklemmer sikrer kabel og slange.

Sammenlignet med løse ledninger, som hele tiden utsettes for redusert driftstid og nedsliting grunnet de relative bevegelsene, blir driftstiden optimal og kostnadene synker.

Bildetekst 1: For TBA 300 kan en last på 300 tonn senkes til dybder på 5 000 meter
Bildetekst 2: Sidestengenes optimaliserte geometri gir kabelbærerne overlegen stabilitet og lang driftstid. Aluminiumsstagene reduserer slitasjen på kabelkappen.
Bildetekst 3: Det finnes fem forskjellige størrelser i MC-serien, med innvendige høyder fra 19 til 87 mm. Oppsettet kan velges i trinn på 1 mm for bestemte kjettingbredder.

  Be om mer informasjon…

LinkedIn
Pinterest

Bli med de 155 000+ IMP-følgerne