www.engineering-norge.com
ARC INFORMATIQUE

Fjernkontroll av vindmølleparker for effektiv service

I forbindelse med et prosjekt for styring og kontroll av moderne vindmøllesystemer har Iberdrola Ingeniería valgt programvaren PcVue fra ARC Informatique. Årsaken er programvarens pålitelighet, stabilitet og høye ytelse i en klientserver dataarkitektur. Det er for tiden 24 PcVue servere som håndterer en million sanntidsvariabler. Løsningen, som er implementert med programvaren PcVue SCADA, har gitt en bemerkelsesverdig reduksjon av vedlikeholdskostnader samtidig som informasjonen fra de fjernstyrte anleggene blir sentralisert.

Fjernkontroll av vindmølleparker for effektiv service
Iberdrola Renovables er verdens ledende innen elektrisk produksjon fra fornybare kilder, spesielt innen vindkraft. Iberdrola Ingeniería y Construcción, som ble etablert i 1995 gjennom en sammenslåing av flere ingeniørselskaper, er et energioperatørsenter i Toledo, nær Madrid, som styrer og fjernkontrollerer rundt ti vindmølleparker i regioner over hele Spania. Selskapet er ansvarlig for installasjoner av typen; elektrisk produksjon, distribusjon og kontroll. Det leverer tjenester som inkluderer prosjektledelse, ingeniørarbeid, anskaffelser, bygging og operativ støtte. Iberdrola Renovables mål er å levere service uten geografiske grenser.

I forbindelse med et prosjekt for styring og kontroll av moderne vindmøllesystemer har Iberdrola Ingeniería valgt programvaren PcVue fra ARC Informatique. Årsaken er programvarens pålitelighet, stabilitet og høye ytelse i en klientserver dataarkitektur. Hovedmålsettingen til prosjektet var å gjøre informasjonen fra vindmølleparkene, spesielt alarmer og historiske data, tilgjengelig over store avstander. Kontrollsystemet til hvert anlegg henter informasjon fra driftssystemet til generatorene, og de ulike sekundærstasjonene. Disse systemene er tilkoplet CORE (Iberdrola's Renewable Energies Operation Center) via langdistansekommunikasjonsforbindelser.

CORE benytter disse dataene til å identifisere og diagnostisere potensielle problemer for deretter å iverksette en løsning. Tidligere har hver enkelt vindmøllepark blitt overvåket fra en lokal SCADA-stasjon, og operatøren sendte inn data via telefon. All nødvendig informasjon ble lagret på CD-plater og overlevert til den som sto for datalagringen. For fjernovervåking av vindmølleparkene, og for fjernkontroll gjennom et dedikert VSAT nettverk, har Iberdrola Renovables valgt å installere en OPC-basert arkitektur med PcVue SCADA og flere FrontVue tynne klienter i CORE.

PcVue og FrontVue er begge Windows-baserte programvarepakker som kan håndtere millioner av I/O-punkter online fra tusenvis av enheter. PcVue-FrontVue SCADA-systemet i CORE har blitt implementert for å gi operatørene all nødvendig informasjon som gjelder alarmer fra turbinene. Opp til 2,5 millioner dataenheter blir overvåket av FrontVue klientstasjon, som kommuniserer via OPC (OLE for Process Control) med operatørpanelet over et 1,000 Mbps redundant TCP/IP Ethernet nettverk. Hvert operatørpanel kan motta opp til 60,000 I/O-punkter. For tiden er det 24 PcVue servere som håndterer en million sanntidsvariabler, og nettverket kan utvides uten begrensninger eller strukturelle endringer.

Ved å benytte PcVue-FrontVue-arkitektur kan operatørene analysere data fra fjerne vindmølleparker i detalj. De har alltid situasjonen under kontroll og kan utføre korrigerende handlinger på rett tidspunkt i tilfelle driftsstans. På grunn av den store datamengden (cirka 350 punkter per turbin), og for å lette vedlikeholdsaktiviteter, gjøres overvåkingen på to nivåer:
- Det øvre nivået gir panoramavisning av de viktigste alarmene, dataverdier og tellere som er nødvendig for å overvåke turbinene, og for å oppdage feil som krever tiltak;
- Det neste nivået er mer detaljert for å gi en bedre analyse av alle dataene fra turbinene, slik at operatørene umiddelbart og presist kan diagnostisere problemer og gjøre nødvendige tiltak.

Alle mottatte data blir behandlet ut fra settpunkt, historiske data, alarmer og trender.
 

  Be om mer informasjon…

LinkedIn
Pinterest

Bli med de 155 000+ IMP-følgerne