www.engineering-norge.com
ARC INFORMATIQUE

Canadian Natural Resources automatiserer olje- og gassoperasjoner med PcVue Solutions fra Arc Informatique.

CNRL måler millioner av tagger og ca. 800 000 I/O-punkter innenfor sine primæroperasjoner. GE og Allen Bradley PLCs, Fisher og Bristol Babcock RTUs er hovedmerker som brukes igjennom produksjon. PcVue SCADA overvåker og leverer relevante data som brukes av rundt 2500 ansatte som har behov for tilgang til informasjonen i en eller annen form, f.eks. overvåkning, gjennomgang eller vedlikehold av data i reelltid.

Canadian Natural Resources automatiserer olje- og gassoperasjoner med PcVue Solutions fra Arc Informatique.
Canadian Natural Resources Limited (CNRL), etablert i 1989 og med hovedkvarter i Calgary, Canada, har en allsidig kombinasjon av resurser i Nord-Amerika, i Nordsjøen og Offshore i Afrika, og de er i dag den største uavhengige produsenten av råolje og naturgass i Canada. De leverer en balansert blanding av naturlig gass, lettolje, tungolje, på stedet oljesandproduksjon, oljesand gruvedrift og tilknyttede oppgraderingsfasiliteter, CNRL engasjerer seg i leting og utvikling av geografiske områder for produksjon av naturgass og råolje.

Selskapet opererer sin forretning igjennom tre primære segmenter: Horizon oljesandproduksjon, termisk tungolje og konvensjonell olje og gass. I løpet av det siste åre investerte CNRL i et storskala autmasjonsprosjekt som i hovedsak påvirker den konvensjonelle olje- og gassindustrien som omhandler leting, utvikling, produksjon og markedsføring av råolje, naturlige gassvæsker og naturgass.

Canadian Natural Resources hadde behov for en bedre måte for å styre prosesskontrollen og overvåkningen av sine 300 innsamlingsstasjoner, 800 kompressorstasjoner og 150 gassbehandlingsanlegg. CNRLs SCADA-spesialist, Kurtis Jackson, ledet selskapets automasjonsprosjekt for å bytte ut dets FactoryLink SCADA-systemer med PcVues SCADA og FrontVue løsninger. CNRL har flertallige uavhengige automasjonssystemer av forskjellige merker og Jackson ville sentralisere og oppnå konsistens med å integrere så mange som mulig av disse automasjonssystemene på PcVue. I tillegg ville CNRL utnytte PcVues mulighet til å støtte flere stasjonsarkitekturer for nettverk og bruker for øyeblikket Modbus Roc, Roc Talk og BSAP.

Erstatningsprosessen begynte for ca. åtte måneder siden da CNRL begynte migreringen av FactoryLinc SCADA til PcVue med bruk av Smart Generator. Verktøyet PcVue kan enkelt og automatisk konvertere en veldig stor andel av deres eksisterende programmer til PcVue og samtidig forsikre maksimal kompatibilitet og sikkerhet. "For de fleste av våre SCADA-programmer som vi oppgraderte ble mellom 60-80 % av våre FactoryLink-programmer lett konvertert til PcVue. Dette sparte oss en mengde med tid da vi ikke måtte omkonfigurere hele programmene og det betydde at vi ikke behøvde å gi brukerne ny opplæring. Det betyr også at vi investerer i vår fremtid med SCADA-automatisering, PcVue forbedrer regelmessig sin SCADA med versjonsoppdateringer og nye egenskaper," sa Jackson.

"Vi kjører daglige produksjonsrapporter og bruker reelltid og historisk trending for å gi oss dataene vi trenger for å forsikre at vi har møtt våre produksjonsmål og at vi vil møte våre salgskontrakter, slik som til for eksempel til et rørledningselskap," sa Jackson. Kurtis har nå allerede implementert åtte PcVue-servere med ekstern klienttilgang og forventer å implementere omtrent 40 PcVue SCADA-systemer i løpet av de neste to årene.

CTH Systems Inc., en verdiskapene forhandler av PcVue, hjalp til med å konfigurere og legge til rette for migrasjonen til PcVue. Med bruk av Smart Generator kunne teknikere konvertere alle de grafiske elementene (simulerere, symboler og maler), lokale og delte biblioteker (symboler, bilder),.alle sett med variabler for programmet (inkludert variable tabeller, alarmkonfigurasjoner og historikker) og databasen uten omarbeiding. Den konverterte også TCP/IP-kommunikasjonsobjekter og deres lenker. "Vi var veldig fornøyde med hvor enkelt det var å overføre alle programmene våre til PcVue på en veldig enkel, ukomplisert måte," sa Jackson.

CNRL bruker i tillegg CTH Systems´ IM SCADA™, en multiprotokoll målings- og kommunikasjonsprogramvare. Den tillater at brønner som er utstyrt med forskjellige automasjonsenheter, slik som RTU-er (eksterne terminalenheter) eller pumpe på/av-kontroller, kommuniserer over en enkel radiokanal for å kunne sende data tilbake til PcVue SCADA. CTH Systems støtte CNRL med implementering av automatiske og eksterne avlesninger av gasskomposisjoner fra brønnen, opplasting av de riktige gasskomposisjonene til hver brønn og elimineringen av forskjellen mellom brønnmeter og IMSCADA™-databasen. "Vi kunne ikke være mer fornøyde med hvor robust og effektiv IM-SCADA-driveren fungerer for oss. Den lar oss maksimalisere operasjonseffektivitet," sa Jackson. Den reduserer behovet for å fysisk reise til brønnstedet for å laste ned eller laste opp gasskomposisjonene.

Med 178 vertsservere sammen med 600 eksterne klienter overvåker CNRL rundt 5000 - 6000 datapunkter per vert. Av disse er det åtte PcVue-stasjoner som overvåker alt mellom 50-400 brønner og en til tre fasiliteter per vert, avhengig av lokasjon og region. "Dette utgjør tusenvis av tagger og alarmparametre som overvåkes og bekreftes daglig," sa Jackson. Ettersom oljen flyter ut av brønnen passere den igjennom et rør-arrangement som er tilkoblet flytlinjene som fører oljen og gassen til innsamlingsstasjoner hvor sediment, gass, saltvann og olje separeres. PcVue overvåker også innsamlingsstasjonene.

PcVue SCADA samler slike I/O-er fra PLC-er ot RTUS som brukes i produksjonsfelter og innsamlingsstasjoner slik som gass-/oljetrykk, (ESD), pumpe start/stopp, ekstern/lokal pumpekontroll, pumpehastighet, pumpe kjør/stopp, motoropererte ventiler og motoroperert ventilavstenging, choke-innstillingspunkter/posisjoner, temperatur, nødavstenging, brannalarmer osv. "En av de viktigste faktorene i vår industri er sikkerhet. Ved hvert trinn i prosessen overvåker PcVue våre virksomhetskritiske operasjoner og opprettholder alle våre sikkerhetstiltak for å forhindre brann, eksplosjoner og økologiske katastrofer," sa Jackson.

Karakterisert av fjerntliggende og utstrakte operasjoner ønsket CNRL å ha hver automatiserte aktivitet enten det var innen boring/produksjon, distribusjon, transport eller raffinering overvåket fra sine kontrollsentre. Et solid og sikkert designet SCADA-system må være i stand til å kontrollere slike kritisk faktorer som: oversvømmelser, lekkasje, brann, ESD, olje og gass strømningsrate og akkumulert strømning, linjetrykk, borehodetrykk, pumpestatus, tanknivå og innsamlingsstasjonenes utstyrstatus, blant andre. På grunn av produktets natur, som må transporteres fra brønnen til sluttkunden, og de potensielt skadelige miljøpåvirkningene fra olje-/petroleumsulykker, er SCADA-systemer en nødvendighet. "Vi ville utnytte SCADA-egenskapene og fordelene som gir oss muligheten til å pålitelig innhente data og oppnå mer kontroll," sa Jackson.

CNRL ser frem til å dra fordel av oppgraderingen av deres automasjonssystemer og er veldig fornøyde så langt med hvor bra det har fungert med å optimalisere deres prosesser. "Fra den første FactoryLink konverteringen til PcVue har det gått ca. åtte måneder siden PcVue har vært i produksjon. Vi er glade for at vi valgte PcVue og IM SCADA som vår SCADA-løsning, og at konfigurasjonsprosessen har vært veldig enkel å implementere, særlig med tanke på at de fleste programmene våre er virksomhetskritiske og er i produksjon hele døgnet," sa Jackson.

Canadian Natural Resources automatiserer olje- og gassoperasjoner med PcVue Solutions fra Arc Informatique.
Canadian Natural Resources automatiserer olje- og gassoperasjoner med PcVue Solutions fra Arc Informatique.

  Be om mer informasjon…

LinkedIn
Pinterest

Bli med de 155 000+ IMP-følgerne