www.engineering-norge.com
EATON

Lyn: Er du egentlig beskyttet?

Mange som forhandler og bruker UPS-systemer tror at en UPS vil automatisk beskytte kostbart utstyr og viktige data mot overspenning på grunn av lyn. Det er allikevel ikke så enkelt, noe som Pål Ramberg, Salgssjef IT-kanal hos Eaton, forklarer. Selv i Europa, som ikke akkurat er det området i verden hvor det lyner mest, er overspenning på grunn av lynnedslag en ekte trussel mot IT–installasjoner, telekommunikasjonssystemer og mye annet elektronisk utstyr som moderne firmaer er avhengige av.

Lyn: Er du egentlig beskyttet?
Oversikter over lynnedslagskart som kan lett finnes på Internett viser at Europa kan forvente mellom 2 og 10 lynnedslag på hver kvadratkilometer hvert år. Det høres ikke mye ut, og muligheten for at én enkel bygning eller installasjon skal bli truffet av lynet er faktisk ganske liten. Men det behøver ikke være et direkte lynnedslag for at det skal skade sensitivt elektronisk utstyr. 
 
Et nedslag hvor som helst i nærheten, opp til noen få kilometer unna, kan produsere nok energi, i form av en overspenning inn i forsyningsnettet, og gjøre stor skade. Hvis du gjør beregningene og antar at maksimalavstanden til et lynnedslag som kan gjøre skade er, for eksempel 5 km, vil de vise at risikoområdet for lynnedslag er omtrent 75 kvadratkilometer. Derfor, hvis det er gjennomsnittlig 10 nedslag per kvadratkilometer, vil det si at det finnes omtrent 750 nedslag per år som kan være en risiko for utstyret ditt!
 
Mange som leser denne artikkelen er kanskje tilfredse, siden deres sensitive utstyr blir forsynt fra en avbruddsfri strømforsyning (UPS), og alle UPSer gir overspenningsvern, gjør de ikke? Det er sant at nesten alle UPSer gir en form for overspenningsvern, og mange legger vekt på dette på dataarket, men denne beskyttelsen er dessverre ofte ikke så effektiv som den burde være.
 
Problemet er her at noen UPS–produsenter kutter kostnader med å utstyre sine produkter med overspenningsvern som kun er effektive mot overspenning som oppstår mellom faseleder og nøytralleder i strømforsyningen. I praksis er det mye mer sannsynlig at ødeleggende overspenning i strømforsyningen på grunn av lynnedslag oppstår mellom nøytralleder og jording og/eller mellom faseleder og jording.
 
Billige UPSer gir ofte ingen beskyttelse i det hele tatt mot denne typen overspenning og gir derfor brukerne en falsk trygghetsfølelse. De beste UPSer, inkludert alle som produseres av Eaton, kan koste litt mer, men de gir omfattende beskyttelse mot faseleder til nøytralleder, faseleder til jording og nøytral til jording.
 
Det finnes et par ting til du må tenke på hvis du vil være sikker på at din UPS vil gi deg et effektivt overspenningsvern. Det første er at UPS–produsenten bør kunne kvantifisere overspenningsvernsytelsen. Uklare påstander slik som: «gir også beskyttelse mot overspenning i kraftnettet» er meningsløse. Se heller etter tydelig informasjon slik som samsvar med internasjonale standarder (slik som IEC 61643-1, Low-voltage surge protective devices (overspenningsvern for lavstrøm) ) og ytelsesnivået som ofte vises i kV på emballasjen.
 
Det andre er at du må huske at ingen UPS, eller noen annen form for overspenningsvern, kan gi deg fullstendig beskyttelse mot overspenning som oppstår på grunn av lyn. Energien i et lynnedslag som er veldig nært er bare for høy til at den kan absorberes av en praktisk og økonomisk beskyttelsesenhet. 
 
En god UPS vil allikevel unngå de fleste overspenningene uten at den blir utsatt for skade. For større overspenninger vil den også kunne tilby en engangsbeskyttelse, hvor overspenningsvernet som den inneholder gjør jobben med å beskytte det tilkoblede utstyret, men dette blir ødelagt i prosessen og vil ikke gi videre beskyttelse.
 
Det er avgjørende at UPS–brukeren er klar over når en slik hendelse har oppstått siden de da vil være uten overspenningsvern, selv om mange UPSer vil fortsette å fungere normalt på alle andre måter. Ansvarlige UPS–produsenter vil derfor tilby en varselenhet, ofte en LED–indikator, som viser når overspenningsvernet i produktene ikke lenger fungerer. Dette er en viktig funksjon, og det anbefales ikke å være avhengig av et overspenningsvern på en UPS som ikke har den.
 
Til sist er det viktig å notere seg at selv om en UPS med gode spesifikasjoner og av god kvalitet vil tilby et veldig nyttig overspenningsvern, så vil den gjøre en enda bedre jobb hvis den brukes som en del av et omfattende system for overspenningsvern. Et slikt system vil vanligvis bestå av flere nivåer av beskyttelse, med verneenheter for høyenergi installert der hvor strømforsyningen kommer inn i bygningen, og mindre enheter installert på andre kritiske punkter igjennom hele bygningens distribusjonsnett. Kraftsistribusjonsspesialister, slik som Eatons elektriske sektor, vil kunne gi råd om systemer av denne typen. 
 
Det å beskytte sensitivt og kritisk utstyr med å montere en UPS er alltid en god forretningsavgjørelse, men hvis du vil ha en UPS som gir effektiv beskyttelse mot overspenning som oppstår på grunn av lyn, eller hvis du er en forhandler som har blitt forespurt om en slik UPS, må du huske på det som står i denne artikkelen og kontrollere de relevante dataarkene veldig nøye.
 
Mer informasjon: www.eaton.no/powerquality

  Be om mer informasjon…

LinkedIn
Pinterest

Bli med de 155 000+ IMP-følgerne