www.engineering-norge.com
NORD Drivesystems

Robuste girenheter fra NORD sikrer optimal drift av renseanlegg for avløpsvann i Tunis

Renseanlegget for avløpsvann i Tunis, som drives av det tunisiske offentlige selskapet Office National de l'Assainissement (ONAS), leverer prosessvann til ca 2,5 millioner mennesker i hovedstadsområdet. For å oppnå bakteriologisk nedbrytning av partikler må avløpsvannet oksideres ved hjelp av konstant omrøring. To store girmotorer driver disse mikserene hele døgnet. Ved dette utendørs anlegget kan temperaturen synke til -5 °C på vinteren, og stige til 45 °C på sommeren. I denne artikkelen informeres det om hvordan NORD gjort dette anlegget totaløkonomisk meget lønnsomt.

Robuste girenheter fra NORD sikrer optimal drift av renseanlegg for avløpsvann i Tunis

Anlegget har drivteknologi som er nesten 30 år gammel og utstyret blir oppgradert steg for steg. Det opprinnelige leverte drivutstyret er utdatert og det er ikke mulig å skaffe reservedeler. De originale girenhetene krevde også kontunuerlig mye vedlikehold. Særlig har de utfordrende temperatursvingningene ofte påvirket driften.

Utfordringer på grunn av høye omgivelses temperaturer

Under søket etter en ny leverandør fant ONAS den tyske produsenten NORD DRIVESYSTEMS som har operert et salgskontor i Tunis siden 2003. I 2009 ble to kombinasjoner av NORD tannhjulsgirenheter og Siemens motorer installert, og har siden da vist seg å kunne arbeide kontinuerlig uten problemer. NORD bruker en høykvalitets syntetisk olje med lang livstid for disse girenhetene. Denne oljen kan motstå miljøtemperaturer betraktelig bedre enn mineralolje - med sistnevnte vil oljefilmen nedbrytes ved høye temperaturer, noe som vil lede til økt slitasje. Hver girenhet krever 210 l. olje som må byttes ut etter ca. 20 000 driftstimer. Andre produsenter oppgir ofte kortere vedlikeholdsintervaller, noe som gjør stor forskjell med en literpris på ca 100 Norske Kroner. Et luftkjøleanlegg øker i tillegg sikkerheten i NORD girenheter: en temperatursensor overvåker konstant temperaturen til smøreoljen og aktiverer kjølesystemet så snart en valgfritt programmerbar grense overskrides. Grensen i denne installasjonen er på 60 °C. Oppvarmet olje blir så pumpet ut, kjølt ned av luftkjøleren og sendes så tilbake til girenheten. Når temperaturen faller til under 40 °C slås kjølesystemet av automatisk.

Drivteknologi i detalj

For tiden er to store girenheter, tappveksler med en ytelse på 132 kW fra NORDs SK 12382VZ serie installert ved renseanlegget for avløpsvann. De kombineres med Siemens motorer via IEC-adaptere. NORDs tannhjulsgirenheter er tilgjengelige som to- eller tre-trinns standardtyper med hulaksler eller utgående aksler, i fotmonterte, flensmonterte eller direkte monterte versjoner. - alle disse har samme hus. De passer for integrasjon på steder med begrenset installasjonsplass og kan kombineres med mange komponenter fra det modulære NORD-systemet. ATEX-modeller og modeller med IP55 eller IP66 beskyttelse er tilgjengelige for alle typer ved forespørsel. Alle girenheter produseres i henhold til UNICASE-konseptet, opprinnelig utviklet av NORD i 1981, dette gir maksimum ytelse for små girdimensjoner og sikrer maksimal driftssikkerhet, høy effekt, høyytelse dreiemoment, høy motstand mot aksial og radial belastning, lav driftstøy, lavt vedlikehold og lang levetid.

 

Tunis1.jpeg: Ved renseanlegget for avløpsvann i Tunis blir innholdet av åtte basseng omrørt av robuste drivenheter.

Tunis2.jpeg: NORDs tannhjulsgirenheter opereres med en syntetisk olje og kan derfor motstå selv høye omgivelsestemperaturer.

  Be om mer informasjon…

LinkedIn
Pinterest

Bli med de 155 000+ IMP-følgerne