www.engineering-norge.com
NORD Drivesystems

Nord Drivesystems girmotorer for valseverk

I løpet av de siste årene har den tyske drivteknologiprodusenten NORD Drivesystems vært meget aktive innenfor stålindustrien i Kina og India. NORD har levert 2500 girmotorer til Shanghai Baosteel Group Corporation til en tungplate stålverk i Pudong som blant annet produserer plater til skipsbyggingsindustrien.

Nord Drivesystems girmotorer for valseverk
Girmotorer til valsebord er essensielle deler av stålvalseverk utstyret. De må være helt pålitelige, ellers kan det føre til stans i hele produksjonslinjer, noe som kan lede til store skader på utstyret dersom ferskstøpt gods blir stående på valsebordene for lenge. Girmotorene må kunne tåle tøffe omgivelser, ekstremt ujevne driftsmoduser, tung last og maksimum temperaturer. De må også kunne levere høye dreiemoment og være i stand til å umiddelbart reversere rulle retningen og ha variabel hastighetsjustering. Dette betyr høyt elektrisk, mekanisk og termisk stress på utstyret.

Ved Pudong valseverk blir stålblokker rullet til plater. Blokkene, ferskstøpte i en kontinuerlig smelteovn, blir transportert inn i en gjenoppvarming smelteovn via valsebord. Smelteovnen spytter dem ut glødende varme. De passerer igjennom en høytrykkshøvel som fjerner glødeskall. På grunn av vannspruten har driftene i dette området IP66 beskyttelse. Deretter, etter at blokkene har blitt hamret, blir delene rullet ut til den ønskede tykkelse og størrelse. Platene passerer så igjennom en akselerert avkjølingslinje til en avkjølingsseng og til tilpasning. Valsebordene for blokktransport har ruller montert med ett en meters mellomrom, hver enkelt blir drevet av en girmotor. Dreiemomentet under belastning må være høyt nok for motoren til å overta for en nabomaskin i tilfelle av et sammenbrudd. For å forsikre at valsebordene ikke stanser under noen omstendigheter må fem til sju girmotorer per ti ruller være sterke nok til å transportere det valsede materialet.

Mer enn 800 girmotorer ble installert på valsebordene i skjæringslinjene som krever opp til 500 bytter per time og akselerasjoner opp til 3,4 m/s². Baosteel bruker i tillegg girmotorer fra NORD i det varme området, for eksempel i høvelen og som valsedrivere, men også på den akselererte avkjølingslinjen. For maksimum belastninger leverer NORD industrielle girenheter som generer dreiemoment opp til 200 000 Nm - de er spesielt velegnet for bruk i avkjølingsengen og på kjedetransportbånd.

For å kunne støtte varierende belastninger og ofte raske akselerasjoner krever valsebordene i stålindustrien girmotorer med høyt oppstarts- og nedbremsings dreiemoment. Dersom en stålblokk sitter fast må girmotorene kunne tåle den resulterende overbelastningen. På grunn av den krevende oppgaven med varierende belastninger og høye temperaturer foretrekker stålfabrikker ofte spesielle valsebordmotorer, f.eks. motorer med kjøleribber som ikke bare gir utmerket selvavkjøling igjennom konveksjon, men som også er skittavvisende ved horisontal montering.

NORDs uventilerte TENV motorer er designet for hyppige reverseringer og gir perfekt beskyttelse mot støv, skitt og vannsprut. Med en høyere materialmasse og større kulelager og aksling tåler disse motorene høyere belastninger og har en lengre levetid enn konvensjonelle industrimotorer.

Motorene hos Baosteel ble utstyrt med en spesiell vikling med temperatursensorer og en inkrementgiver. For en effektiv kjøling i røffe miljøer gir de naturlig konveksjon (totalt innelukket ikke ventilert - TENV modeller) eller tvungen konveksjon (totalt innelukket vifte avkjølt - TEFC - modeller). Det ikke ventilerte designet gir perfekt beskyttelse mot skitt og vann.

De nye IE2 motorene fra NORD tillater videre innovative drivsystemutforminger og gir besparelsesmuligheter. De generer mindre varmetap enn den foregående generasjonen, og de kan avhengig av størrelse, dersom nødvendig, bli kontinuerlig operert med en 150 % ytelsesfaktor. I tillegg til store kraftreserver har IE2 energisparende motorer fra NORD økt oppstarts- og nedbremsings dreiemoment, høyere hastighet og vil kreve mindre energi for å oppnå den samme ytelsen.

Selskapsbakgrunn Baosteel
Shanghai Baosteel Group Corporation er kinas største jern og stål selskap. I 2009 var det verdens tredje største stålprodusent med en en produksjon på ca. 39 millioner tonn. Baosteels miljøstyring er sertifisert i henhold til ISO14001. De tre hovedproduktgruppene, høy-styrke karbonstål, rustfritt stål og spesial stål, blir brukt i mange forskjellige industrier, f.eks. i bil- og fly konstruksjon, rørledninger og elektriske apparater. Baosteel er et statseid aksjeselskap og har mer enn 100 000 ansatte.

Illustrasjon 1: Girmotorer fra NORD Drivesystems driver de ikke-stillestående valsebordene
Illustrasjon 2: Varmt valset materiale etter avkjølingslinjen
Illustrasjon 3: Høyytelse girmotorer fra NORD tar over for sin nabo i tilfelle sammenbrudd
Illustrasjon 4: Stålindustri standardmodell: Kompakte, ikke ventilerte valsebordmotorer fra NORD Drivesystems er ekstremt robuste og gir høy IP-beskyttelse.

  Be om mer informasjon…

LinkedIn
Pinterest

Bli med de 155 000+ IMP-følgerne