www.engineering-norge.com
Westermo Teleindustri AB

Nødtelefonssystem for Europas største hengebro

Storebeltssforbindelsen (The Great Belt Fixed Link) knytter sammen halve den danske befolkningen med resten av det europeiske vei- og jernbanenettverket. Om lag 11 millioner kjøretøy og 8,3 millioner togpassasjerer krysser broen hvert år. Et nytt 2 x 1 Gbit/s fiber backbonenettverk ble nylig installert for å tilrettelegge for all dataoverføring fra værstasjoner og CCTV. Et nytt nødtelefonsystem som bruker IP-telefonteknologi ble også installert. For å tilrettelegge for kommunikasjon mellom telefonen og fiber backbonenettet har selskapet A/S Storebælt valgt den robuste Westermo Wolverine Ethernet Extender.

Nødtelefonssystem for Europas største hengebro
Byggingen startert i 1988 og i 1997 åpnet forbindelsen, i første omgang for jernbanetrafikk. Ett år senere, i 1998, var forbindelsen helt ferdig og åpnet også for veitrafikk. Det statseide selskapet A/S Storebælt fikk i oppgave å holde forbindelsen i kontinuerlig drift, året rundt og på en måte som gjør at løsningen kan brukes i mer enn 100 år.

Forbindelsen består av en 6,8 kilometer lang hengebro(Østbroen), en 6,6 kilometer lang bjelkebro (Vestbroen) samt en jernbanetunnel. Tilsammen er forbindelsen 18 kilometer lang. Et statseid prosjekt i denne størrelsen krever ekstreme forpliktelser når det gjelder sikkerhet. Langs broen er det installert flere CCTV-kameraer og sju værstasjoner som kontinuerlig rapporterer endringer i vær og vind. Nødtelefonene er plassert med maks. 600 meters avstand langs motorveien i begge kjøreretninger.

Siden broen har vært i bruk i mer enn ti år, var det nødvendig med en oppgradering av sikkerhetssystemet. Det gamle backbonenettverket hadde en overføringskapasitet på 2 Mbit/s, og selv om dette systemet hadde tilfredsstillende båndbredde, kunne det ikke lenger vedlikeholdes. Et nytt 2 x 1 Gbit/s fiber backbonenettverk ble installert for å tilrettelegge for all dataoverføring fra værstasjonene og CCTV, og et nytt nødtelefonsystem basert på IP-telefoni ble installert.

Det gamle telefonsystemet var utilfredsstillende på flere måter. For det første var ikke kapslingen som omsluttet mottakeren robust nok for det tøffe klimaet ute på broen. Aluminiumskapene var alvorlig korrodert på grunn av ti års slitasje fra all slags vær, og telefonene var ubrukelige.

Et annet problem med det gamle systemet var at samtalene ble koblet direkte til politiets alarmsentral i nabobyen Slagelse, uavhengig av hvilken type hjelp det var behov for. Ni av ti oppringninger kommer fordi folk går tom for bensin, ikke på grunn av alvorlige ulykker. Et kjøretøy som står stille på broen kan imidlertid føre til en alvorlig ulykke, så regelen er å få alle kjøretøyer som står stille i bevegelse igjen på kortest mulig tid. I slike situasjoner har A/S Storebælt funnet ut at den raskeste måten å få et strandet kjøretøy i gang igjen på, er å sørge for gratis drivstoff eller tautrekking.

Det nye IP-nødtelefonssystemet kobler alle samtaler til A/S Storbælts kontrollsenter slik at drivstoffmangel kan håndteres av deres ansatte, mens nødtelefoner i forbindelse med ulykker enkelt kan overføres til politiets alarmsentral.

Nok en forbedring er at det nye systemet kan formidle eksakt hvor oppringningen kommer fra, noe som var umulig med det gamle systemet. Dette fører til mye raskere redningsprosesser og høyere sikkerhetsnivå. Nye telefoner laget av mer værbestandig aluminiumslegering ble installert. For å tilrettelegge for datakommunikasjonen mellom telefonen og fiber backbone har A/S Storebælt valgt den robuste Westermo Wolverine Eterhet Extender. Wolverine bruker SHDSL-teknologi over mange typer snodde ledningspar og kan sørge for overføringshastigheter opptil 15,3 Mbit/s. En annen stor fordel med Wolverine er at eksisterende kabling kan brukes, noe som betyr reduserte installasjonskostnader. I dette caset kunne ledningene fra det gamle telefonsystemet brukes til å transportere data for IP-telefonssystemet, noe som resulterte i store økonomiske besparelser.

31 Wolverine-enheter har blitt installert langs broens fulle lengde. Hver enhet er koblet til to telefoner i den ene enden og til backbonenettverket i den andre.

I tillegg til at Wolverine passet perfekt til bruksområdet, var beslutningen om å velge Westermo basert på positive resultater i tidligere prosjekter og at produktene anses som robuste, enkle i bruk og problemfrie.

Bildetekster:
application.eps: Denne tegningen viser hvordan IP-telefonsystemer blir installert, men det komplette datakommunikasjonssystemet håndterer mer enn nødsamtaler. Annet utstyr som CCTV og ulike typer telemetri er også koblet til nettverket.
cabinet.jpg: Den første enheten i Wolverine-kjeden er lokalisert i serverrommet på østsiden av broen.

  Be om mer informasjon…

LinkedIn
Pinterest

Bli med de 155 000+ IMP-følgerne