www.engineering-norge.com
NORD Drivesystems

Løsning for komplekse transportbåndoppgaver: desentralisert omformer kontrollerer sykliske operasjoner og posisjonering

For første gang får det nye transportbåndsystemet til INOTEC AP GmgH i Hesse hele spekteret av funksjonene normalt forbundet med servodriveteknologi ved bruk av desentraliserte frekvensomformere Integrerte drives fra NORD DRIVESYSTEMS sørger for at komplekse funksjoner som syklus-, posisjonerings- og start/stoppoperasjoner kan realiseres med kosteffektive moduler.

Løsning for komplekse transportbåndoppgaver: desentralisert omformer kontrollerer sykliske operasjoner og posisjonering
Den innovative produsenten av spesialsystemer for en rekke industriapplikasjoner, Inotec AP, har utviklet et intelligent automasjonssystem som passer i mange ulike transportbåndapplikasjoner. For det første gjør den modulære strukturen at det nye transportbåndsystemet TAKTFLEX enkelt kan tilpasses kundenes krav mht. lengde, bredde og beltemateriale. I tillegg blir leveringstiden kort. For det andre gjør implementeringen av flere sofistikerte funksjoner kombinert med SK 200E frekvensomformerserien at systemet passer i en rekke industriapplikasjoner. På den måten skiller det seg fra konvensjonelle transportbåndsystemer. Systemet leveres komplett med et brukervennlig Siemens S7-program og kan igangsettes på svært kort tid. Alt sluttbrukeren trenger å gjøre er å koble til strømkilde og busskabler. Kompleks kabling mellom kontrollenheten i koblingsskapet og driveenheten unngås takket være den integrerte frekvensomformeren.

Driveteknologi skreddersydd til applikasjonen
Hjertet i systemet er NORD driveteknologi. Driveenheten designes med optimal størrelse for å møte de spesielle kravene til applikasjonen. Farten til transportbåndet kan variere mellom cirka 0,5 m/min og 100 m/min. På grunn av store overbelastningsreserver kan den korresponderende kraftige girmotoren ha beskjedne dimensjoner. Tyspiske overbelastningskapasiteter er 200 % for 3,5 sek. Og 150% for 60 sek. Girmotoren styres av en passende frekvensomformer fra SK 200E-serien som monteres direkte på motoren og helst styres via Profibus DP. Et kontrolldisplay gjør at operatøren kan velge de nødvendige funksjonene for prosessen i tillegg til å endre parameterverdiene. Spesielt for dette har Inotec AP utviklet et Simatic S7-program som inkluderer alle nødvendige funksjoner for å kontrollere frekvensomformeren.

Allsidige funksjoner for modulære transportbåndsystemer
Frekvensomformerserien SK 200E består av en rekke modeller som graderes etter ytelse. Selv basicmodellen SK 295E tilbyr en rekke funksjoner som sensorfri strømvektorstyring, POSICON posisjoneringskontroll, en integrert brake chopper og en kontrollenhet for en elektromagnetisk brems. Kombinert med funksjonsutvidende moduler kan sofistikerte transportbåndapplikasjoner implementeres. Frem til nå var dette kun mulig ved bruk av kostbar servoteknologi. Den kompakte desentraliserte omformeren kontrollerer de viktigste driftmodus som fartsregulering, sykluser, posisjonering (presisjon ±0,5mm) og start-stoppoperasjon. I tillegg gjør SK 205E det mulig med automatisk referanse av den inkrementelle giveren som brukes til posisjonering. Ved hjelp av en intelligent kontrollenhet kan refereransettes settes under drift som "planlagt refereranse" eller refereranse "i fart" etter behov. Frekvensomformeren er utstyrt med fire fritt programmerbare parametersett der innstillingene til de ulike funksjonene kan gjøres (posisjoneringsfunksjon, rampetider, frekvenser, valg av prosessdata, digitale funksjoner osv.). For lokal manuell drift kan frekvensomformeren utstyres med en potentiometerenhet eller en I/O-enhet. De nødvendige modulære komponentene kan enten integreres i omformeren , monteres på den eller installeres i nærheten av omformeren.

Enkle parametre for komplekse kontrolloppgaver
SK 205E driftes med en engangsoverføring av standardverdier som for eksempel motordata. Etter denne overføres de applikasjonsspesifikke parameterverdiene til SK 205E via Profibus DP ved hver oppstart. Innstillingene for systemets viktigste driftmodus er lagret i tre parametersett. Funksjonene som er nødvendige for normal omformerdrift aktiveres ved valg av det korresponderende parametersettet. Verdiene for "referansepunktdrift" og "i-farta referering" (Reset Position) er lagret i et fjerde parametersett. Under drift behøver den doble funksjonen til dette parametersettet bare en behovstilpasset innstilling av individuelle funksjoner. Disse koordineres av kontrollenheten og finner sted i bakgrunnen uten at brukeren merker det. Referansepunktdrift igangsettes av brukeren via visualiseringsenheten. Motsatt aktiviseres automatisk referanse i syklusdrift med en tidtaker som er implementert i kontrollenheten. På denne måten gjenopptas syklisk drift automatisk.

Et velkoordinert team – kontrollprogrammet og driveelektronikk
Sammen utgjør kontrollenheten i TAKTFLEX-systemet og frekvensomformeren en enhet med høy ytelse. Basisfunksjonene i frekvensomformerens parametersett, som posisjonering (absolutt posisjonering), syklisk operasjon (relativ posisjonering), start-stoppoperasjon, konstant drift og referanser (valg mellom planlagt eller i-farta refereranse) aktiviseres via et kontrollord på samme måte som for eksempel å tilrettelegge for valg av rotasjonsretning. I tillegg blir posisjoneringsverdier og frekvenser, alternativt de korresponderende parameteriserte BUS I/O- bits som referansedriftfunksjonen, kommunisert i prosessdataene. For ytterligere digitale funksjoner har PLCen tilgang til to bits som kan parameteriseres i kontrollordet til SK 205E. Et eksempel: For å kunne utføre det neste posisjoneringssteget i syklisk operasjon er bit 8 koblet til funksjonen "Synk. posisjoneringorden". Systemet får høy fleksibilitet gjennom muligheten til online spesifisering av visse parameterverdier som funksjonen til en digital input. På grunn av dette kan doble funksjoner av et sensorsignal (for eksempel digital input 1, funksjon "tilbakestill posisjon" eller funksjon "referansepunkt") implementeres med et minimum av installasjon og kabling.

Fleksible kommunikasjonsmuligheter
SK 205E tilbyr flere kontrollgrensesnitt. I det enkleste eksempelet kan frekvensomformeren konfigureres for enkel start-stoppkontroll uavhengig av en kontrollenhet ved hjelp av noen få DIP-switcher. For alle andre behov kan SK 205E kontrolleres via digitale eller analoge I/Oer eller et stort utvalg feltbusssystemer. I den mest sofistikerte versjonen av TAKTFLEX-systemet kommuniserer frekvensomformeren med PLSen via et Profibus DP grensesnitt. Ved hjelp av en Profibus gateway som er implementert i dette grensesnittet, kan opptil fire frekvensomformere kobes til hver Profibus DP-modul. Med mulighet for totalt 122 Profibus DP-moduler kan altså opptil 488 frekvensomformere kontrolleres direkte via et enkelt bussystem.

Selskapsinformasjon: inotec automasjons- og inspeksjonsteknologi
inotec AP GmbH ble grunnlagt i 1996 i Wettenberg, Hesse, Tyskland. Det har utviklet seg fra en designtilbyder til en produsent av komplette systemer for automasjons- og inspeksjonsteknologi. Fra begynnelsen med tre ansatte har tallet nå vokst til elleve medarbeidere som jobber med utvikling, design, produksjon og salg. Inotec trekker veksler på mange års erfaring innen konstruksjon av spesialmaskiner. I tillegg til kundespesifikke løsninger tilbyr inotec AP også ulike automasjonsprodukter i form av systemkomponenter. Det modulære TAKTFLEX-systemet åpner nå opp segmentet av serieproduserte systemer. Kort vei mellom design og produksjon gjør at selskapet møter kravene til kvalitet og korte leveringstider.

  Be om mer informasjon…

LinkedIn
Pinterest

Bli med de 155 000+ IMP-følgerne